Zasady oznaczania żywności

Od 13 grudnia 2014 obowiązują zasady znakowania żywności, wspólne dla wszystkich krajów Unii Europejskiej.

Zasady te zostały określone w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004

Istostne , z punktu widzenia bezpieczeństwa produktu i  odpowiedzialności cywilnej za produkt, są przepisy dotyczące:

a) listy alergenów (załącznik nr II do Rozporządzenia)

b) sposobu wymieniania alergenów na opakowaniach (art 9 Rozporządzenia)

c) wielości czcionki jaka muszą być oznakowanie (art 12 Rozporządzenia)

d) środków spożywczych obowiązkowo wymienianych na etykietach (art 10 Rozporządzenia, załącznik nr III Rozporządzenia)

Inne przepisy dotyczące bezpieczeństwa produktów tutaj

 

Photo credit: Infomastern / IWoman / CC BY-SA

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: